SZATYA BÚVÁRISKOLA

Búvároktatás, ipari búvár és alpinista munkák az ország egész területén!

Szathmári Zsolt

Szathmári Zsolt
A 2009-es év szakbúvár oktatója
Magyar Búvár Szakszövetség

buvar @ szatya.hu
+36-20/313-8969

Útmutató a világ legszebb sportjához
Útmutató a világ legszebb sportjához
Útmutató a világ legszebb sportjához
Útmutató a világ legszebb sporjához

Útmutató a világ legszebb extrém sportjához, a búvárkodáshoz

Elkezdődőtt a búvártanfolyamok ideje, hisz aki nyáron, a trópusokon szeretne delfinekkel együtt úszni, annak alapos felkészültségre van szüksége. Szeretnék segíteni azoknak, akik ki szeretnék próbálni és szeretnének alámerülni, felfedezni e csodálatos víz alatti birodalmat. De én nem a szokványos reklám és hívogató monológgal kezdeném. Közel 25 éves búvár oktatói tapasztalatomat próbálom belesűríteni e pár sorba. Szeretném, ha átélnéd mindazt a szép, szemet gyönyörködtető álomba illő élményt, amit én is.
Most nagyon figyelj!!!
A búvármerülésekhez itt értem az első kezdő merüléseket is. Kell egy alap vízbiztonság, amit csak itthon, alapos elméleti, uszodai gyakorlatokkal tudsz megszerezni. Idegen környezetben, idegen személlyel megtapasztalni a víz alatti csodát, elsőre az esetek kis százalékában sikerül. Hiszen nincs biztosság érzeted a víz alatt, nincs gravitáció, súlytalanságban lebegsz, nincs térhallás, tapintás (nem nyúlhatsz hozzá semmihez), látásod beszűkül, a maszk korlátoz. Minden, ami biztonság érzetet ad a szárazföldön, az megszűnik. Egy dolog marad, a Tudatod, hogy tudod, mi történik veled, persze a merülés alatt jön csak a lényeg, jönnek a gondolatok a víz alatt: „Jézusom, van levegőm? Nem fog elromlani a felszerelésem? Nem értem mit mutogat a vezetőm... Mi van, ha jön a cápa?”.
Az első merülés után megkérdezik, ”Mit láttál?” Azt válaszold „Semmit” hisz egész merülésed alatt csak a saját gondolataiddal voltál elfoglalva. Miután kifizetted a merülést jön a döntés, ez nem az én sportom. Pedig csak rosszul kezdtél hozzá.
A lényeg, ha búvárkodni szeretnél, és át szeretnéd élni víz alatti birodalom csodáit, ne az utazási lehetőségeknél, az egzotikus merülési helyeket keresd, hanem a hazai Búváriskolákat. Itthon az anyanyelveden megtanítják mindazt, ami biztonságérzetet ad, pl.: Hogyan működik a felszerelés, hogyan kommunikálj a víz alatt, hogyan küzd le az elkalandozó gondolataidat. Uszodai felkészítésen begyakorlod az önmentés, társmentés szabályait. Megismered a felszerelésed használatát stb.. Oktatás közben megismersz más búvárokat és velük együtt, és a megszerzett tudással már meghódíthatod a víz alatti birodalmat. Máris biztosságban érzed magad és át tudod élni mindazt a szép csodát, amit a búvársport tud nyújtani. A hazai búváriskolák rengeteg információt adnak különböző egzotikus merülési lehetőségekről laikusoknak, kezdő búvároknak. Hazánkban több mint 400 búvároktatói minősítéssel rendelkező oktató dolgozik, van kiből választani. Remélem tanácsaimmal jó irányba tereltem leendő búvár társaimat.

Kellemes merüléseket kívánok és várunk Benneteket a hazai búváriskolákban!

Szathmári Zsolt (Szatya)
nemzetközi búvároktató
CMSA

HASZNOS LINKEK:

C.M.A.S. BÚVÁR VILÁG SZÖVETSÉG

1959. január 9-11.-én Monacóban megalakul a Búvár Világ Szövetség röviden a C.M.A.S. (Confederation Mondiale Des Activities Subaquatiques). 1969-ben Magyarországot felveszik a világszövetségbe. Ma öt kontinensről több mint 100 tagszervezete van a világszövetségnek. Magyarországot az M.B.SZ. A Magyar Búvár Szakszövetség képviseli. Bővebb információkat a fenti linkeken találsz.
Minden jog fenntartva © 2017 szatya.hu
Széchenyi 2020
Széchenyi Plusz 2022